top of page

Türkiye'de Drone'lar Artık Kayıt Altına Alınacak


ABD'nin ardından ülkemizde de drone'lar 22 Şubat 2016 itibariyle kayıt altına alınmaya başlanmış bulunuyor.

Azami kalkış ağırlığı 500 gr ve üzeri tüm ağırlıklardaki drone'lar Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü İHA sistemine kayıt edilmesi gerekiyor. Ardından cihazlara birer plaka ya da kimlik numarası veriliyor.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ülkemizdeki İnsansız Hava Araçları'nın kayıt altına alınması zorunluluğu getiren genelgeyi 22.02.2016 tarihinde yayımladı. Genelgeye göre artık tüm drone sahipleri cihazlarını uçurmadan önce kayıt altına aldırmakla yükümlüler.

Kayıt edilmesinin ardından her drone'a özel bir kimlik numarası verilecek ve gerektinde bu kimlik numarası kime ait ise o şahısa ait bilgiler de yetkilelerle paylaşılabilecek.

Eğer drone'un ağırlığı 25 kilogramdan fazla ise kayda ilave olarak tescillenmesi de zorunlu.

Talimat çerçevesinde, azami kalkış ağırlığı 500 gr ile 25 kg aralığında olan İHA’ların ve bunları kullanacak pilotların SHGM tarafından oluşturulan internet tabanlı “Kayıt Sistemi”ne kayıt edilmesi gerekmektedir. Bunun dışındaki azami kalkış ağırlığı 25 kg ile 150 kg aralığında olan ikinci gruptaki İHA’lar ile azami kalkış ağırlığı 150 kg ve daha fazla olan İHA’ların Türk hava araçları tesciline kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Kapalı alanlarda kullanılan İHA’lar, yere veya herhangi bir platforma bağlı olan insansız balon ve benzeri sistemler, devlet insansız hava araçları ve azami kalkış ağırlığı 500 gr’dan daha az olan İHA’ları Talimat kapsamı dışındadır. SHGM’den izin almayı gerektiren operasyonlarda, izin alınmadan İHA uçuşu yapılması ve verilen yetkiler ile belirlenen hava sahaları dışında operasyon gerçekleştirilmesi hallerinde ilgili şahıs ve işletmeye 2920 sayılı Kanunun 5 inci kısmında yer alan ceza hükümleri uygulanacaktır. Bu Talimatın yayımlanmasından önce faaliyette bulunan İHA sahiplerinin en geç 01 Mayıs 2016 tarihine kadar, ait oldukları kategoriye göre internet tabanlı sistemine veya tescile kayıt yaptırmaları gerekmektedir. 500 gr ile 25 kg ağırlığındaki İHA’lar için oluşturulan internet tabanlı kayıt sistemi, 23 Şubat 2016 tarihinden itibaren iha.shgm.gov.tr adresinden hizmete açılmış bulunuyor.

Rastgele Yazı
Son Gönderiler
Etiket Bulutu
Henüz etiket yok.
bottom of page