top of page

APRS Droid


Merhaba arkadaşlar sizlere elimden geldiğince ve bildiğim kadarıyla, adındanda anlaşılacağı üzere, android cihazlarda çalışan APRS programını tanıtmaya çalışacağım. Öncelikle APRS nedir? ne amaçla kullanılır bunlara değinelim isterseniz...

APRS: (Automatic Position Reporting System) Otomatik yer bildirim sistemi diyebiliriz. Özet olarak telsiz üzerinden, o anda bulunulan yerin bildirilmesi, durum info mesajı, denizden yüksekliği, hareket halindeyse hızı vs. gibi bilgilerin çeşitli ikonlarla belirtilmesidir. Bu bilgilerin ve aprs kullanan diğer amatör telsizcilerin takip edildiği haritanın adresi ise www.aprs.fi dir.

APRS Sistemi, İlk olarak Bob Bruninga, (WB4APR) tarafından geliştirilmiştir. Bob Bruninga’nın oğlu, bir sebepten dolayı ABD de seyahat etmekte iken, belli noktalardan paket radyo digileri vasıtasıyla “şu an buradayım” gibi mesajlar atmış ve Bob mesajları aldıkça harita üzerinde işaretlemiş ve kabaca bir mevki takibi yapmıştır. Daha sonra bu sistemi GPS ile birleştirerek koordinatların elle değil, otomatik olarak GPS uyduları üzerinden alınması ve belirli periyotlar ile havaya yollanması şeklinde geliştirmiştir. Sonraki aşama, sinyallerin taşınması için, paket radyo digileri yerine, özel APRS digilerinin kullanımı ile olmuştur. Son aşama ise, APRS digilerinden alınan dataların otomatik internete girilmesi ve internet vasıtasıyla, telsiz cihazından bağımsız olarak mevki takibi sağlanmıştır.

APRS sisteminin ilk amacı mevki bildirmek olmakla birlikte, geçen süre içerisinde, karşılıklı mesaj alıp gönderme, otomatik meteoroloji sistemlerinin APRS ye eklenmesi, anlık deprem takibi gibi detaylar ile kullanımı genişletilmiştir.

Medeniyetten uzak, cep telefonlarının bile çekmediği, dağ bayır gibi kırsal bir alanda, acil bir durum yaşandığında, kaybolduğunuzda vs... yeni nesil el telsizlerinde ve araç telsizlerinde bulunan APRS özelliği sayesinde yardım çağırabilir ve harita üzerinden konumunuzu gönderebilirsiniz. Hayati önem taşıyan bu özellik acil durumlarda hayatınızı kurtarabileceği gibi acil olmayan durumlarda da telsiz üzerinden, tabiri caiz ise mobil telefonlarda kullandığımız foursquare ya da swarm applikasyonlarına benzer ve eğlencelidir :)

Telsizinizde APRS özelliği yok ise tam da imdadınıza yetişen android uygulama budur. APRSdroid

Uygulamayı cihazınıza iki farklı yöntemle yükleyebilirsiniz. Birincisi Google Play üzerindeki ücretli sürümünü satın alarak...

Google Play üzerinden indirmek ve satın almak için tıklayınız

İkinci yöntem ise uygulamanın resmi web sitesi üzerinden direk apk dosyası indirilerek android cihazınıza manuel olarak yüklemektir. Bunun için uygulamanın bulunduğu web sitesi yani www.aprsdroid.org adresinden download kısmına girerek uygulamanın son sürümünü indirebilirsiniz. Bu işlem için herhangi bir ücret ödemezsiniz. Google play üzerinde sunulan program ile buradan indirdiğiniz son sürüm program farklı değildir. Diğeri sadece üreticiye destek vermesi açısından ücretli olarak sunulmaktadır...

Apk dosyasının ücretsiz indirileceği sayfa için tıklayınız

Apk dosyasını cihazımıza indirdik ve programı kurduk. Kurulumdan sonra şimdi sıra kayıt aşamasında...

Android cihazımızın gps özelliğinin ve internet bağlantısının aktif olduğuna emin olduktan sonra APRSdroid programını çalıştırıyoruz. Programa giriş yapabilmeniz için sizden amatör telsizcilikte kullanılan çağrı işaretinizi ve APRS - IS şifresi isteyecektir. Elinizde şifre olmadığı için programa giriş sağlayamazsınız. Ekranda görünen şifre talebi kısmına tıklayarak açılan pencereye istenilen bilgileri girerek şifre talebinizi gerçekleştirmelisiniz. Belirtmiş olduğunuz mail adresinize şifre genelde bir iki gün içerisinde gelecektir. Bu süreç en fazla iki haftadır. Aradan iki hafta geçmesine rağmen halen şifreniz elinize ulaşmadıysa team@aprsdroid.org adresinden ilgiliyle iletişime geçebilirsiniz.

Kayıt sayfasına ulaşmak için tıklayınız

Ekranda görünen boş kutucuklara sırasıyla Ad ve soyadınızı, çağrı işaretinizi, locator numaranızı * ve güncel olarak kullandığınız bir e-mail adresinizi yazın. Son olarak e-mail adresinizi tekrar yazmanız isteniyor. Tüm bu bilgileri yazdıktan sonra sumbit butonuna basarak talebi gerçekleştirmiş oluyoruz. Şifrenin size gelmesini beklemekten başka şuan yapacak birşeyimiz yok.

* Bu arada locator numarası kısmına bulunduğunuz şehre göre aşağıdaki numaralardan hangisi uygun ise onu yazabilirsiniz.

Bir iki gün içerisinde şifrenin e-mail adresinize gelmiş olması gerekiyor. Bunun için mail adresinizi belirli aralıklarla kontrol etmenizi öneririm. Şifre elinize ulaştığında, ilgili kutucuklara çağrı işaretinizi ve şifrenizi girerek programa giriş yababiliriz. Android cihazınızın gps özelliğinin aktif durumda ve internet bağlantısının olduğuna emin olunuz.

Program açıldıktan sonra "Bir Kerelik" ya da "İzlemeyi Başlat" şeklinde iki seçenek sunacaktır. Bunlardan herhangi birini tıklamanız halinde cihaz veri göndermeye başlayacak ve konum bilginiz harita üzerinde paylaşılacaktır. Fakat bu kısımda öncelikle bir kaç ayar yapmamız gerekmekte...

Sağ kısımda görünen üç noktalı menü tuşuna basarak ekranda görünen diğer kısmına tıklanır ve ayar ekranını açmak için tercihler kısmına gidilir.

Ekranda görüldüğü gibi "Çağrı işareti" kısmına çağrı işaretiniz yazılır.

"Aprs - is" kayıt numarası size e-mail ile gönderilen şifredir.

"Aprs kayıt numarası iste" Halen şifre talebinde bulunmamışsanız bu kısımdan şifre talebinde bulunabilirsiniz.

SSID kısmına kullandığınız cihaz tanımını seçmelisiniz. 3G bağlantılı bir android cihaz kullandığımız için bu kısım bence 5 olmalıdır. Fakat siz dilediğiniz farklı bir seçeneğide seçebilirsiniz.

APRS simgesi alanına haritada hangi simge ile görünmek istiyorsanız onu yazmalısınız. Simge kodları aşağıdaki tabloda verilmiştir.

"Yorum alanı" kısmına haritada koordinatlarınızdan sonra görüntülenecek küçük bir not yazabilirsiniz. Dinlediğiniz frekans bilgisi ya da size ulaşmaları açısından cep telefon numaranızda olabilir... Size kalmış.

Bu ayarlardan sonra diğer kısımlar zaten otomatik olarak ayarlı geliyor. Bir değişiklik yapmaya gerek kalmadan programın ana sayfasına geri dönerek "izlemeyi başlat" butonuna tıklayabiliriz. Gps uydularına bağlanabilmek için konumunuzun açık bir alanda olması gerekmektedir. İzleme başlatıldıktan bir süre sonra paket verilerin ekrana geldiğini görebilirsiniz.

Ekranda görülen "Ana Ekranı Göster" seçeneğine tıkladıktan sonra gelen ekranda kendiniz de dahil olmak üzere bölgenizde bulunan aprs istasyonlarını görebilirsiniz.

Listedeki herhangi bir istasyonun üzerine tıklayarak onun hakkında bilgi edinebilir, kayıtlı ise QRZ.com kayıtlarını görebilir ve haritadan takip edebilirsiniz...

QRZ.com kayıt bilgileri...

aprs.fi sayfa bilgileri...

aprs.fi sayfa bilgileri...

Android cihazınızın browseri üzerinden uydu görünümlü harita ekranı.

www.aprs.fi adresi üzerinden görünen harita ekranları...

Evet arkadaşlar kurulum gerçekleşti ve tamamlandı. Program işlevini kusursuz yerine getiriyor. Programı kullanmak için android cihazınızın gps özelliğinin ve internetinin açık olması gerektiğini tekrar hatırlatmak istiyorum. Günümüzde tüm operatörlerin internet paketli tarifelerinden bir çoğumuz kullanıyoruz. Fakat internet paketli tarife kullanmayan arkadaşlar için küçük bir hatırlatma daha yapmak istiyorum. Programın gereksinim duyduğu gprs data kullanımı için operatörünüz tarafından ayrıca internet kullanım bedeli için ücretlendirilebilirsiniz. Bu da internet paketi kullanmayanlar için küçük bir hatırlatma olmuş olsun...

Aprs sisteminiz hayırlı olsun. Keyifle kullanmanızı diler, herhangi hatalı bir anlatımım var ise de düzeltilmesi için bilgilendirmenizi rica ederim. Sevgiyle kalın TA1AAT opt Murat 73!

Rastgele Yazı
Son Gönderiler
Etiket Bulutu
Henüz etiket yok.
bottom of page