top of page

Aktivitelerim

Amatör Telsizcilik

 

Amatör telsizci kimdir? ne yapar? amatör telsizcilik nedir? Amatör telsizciliğin amacı nedir? faaliyet konusu nedir? Amatör telsizcilik belgesi nedir? ne işe yarar? Bu sorulara cevap bulursak amatör telsizcilik belgesinin kullanım amacı da otomatik olarak cevap bulacak zaten...

 

Hiçbir maddi ve siyasi çıkar gözetmeksizin, milli güvenlik gerekliliklerine bağlı kalmak şartıyla kişisel istek ve çabasıyla radyo tekniği alanında kendisini yetiştirmek amacıyla faaliyet gösteren gerçek kişilere amatör telsizci deniliyor. 

 

Ticari ve siyasi yayın çıkarları gözetmeden, bireysel olarak ulusal ve uluslararası, hatta uzay istasyonları ile bile rayo haberleşmesini ve bu konularla ilgili tüm araştırmaları kapsayan bir hobidir amatör telsizcilik.

Atıcılık (Field Target)

 

Field Target arazi atışı anlamını taşımaktadır. 

 

Genelde havalı tüfek atıcılığında belirli mesafelere yerleştirilen, metal hayvan silüetleri veya boy hedeflerine yapılan atışları içeren turnuvalara verilen addır. Ülkeler arası bazı özellikleri değişse de genel olarak değişmeyen kurallar bütünlüğüne sahiptir. 

 

Tüm dünyada atıcılar arasında yaygın olarak düzenlenen bu müsabaka çeşidi ülkemiz de malesef pek gelişme göstermemiştir.

Akvaryumlarım

 

Zaman içerisinde bir çok akvaryum sahibi oldum. Sanırım bir hobiden sıkılmanın başlıca nedeni o hobiyi fazlaca abartmaktır diye düşünüyorum.

 

Akvaryumlar o kadar çok hoşuma gidiyordu ki abartarak zamanla bulunduğum her ortama akvaryum kurmaya başlamıştım :)

 

Evimizin salonuna, oturma odasına, mutfağa... iş yerime ofise, masama... Bitkili bitkisiz bir çok akvaryumum oldu :) Sonra çocuklar olunca farkettimki ilgilenemeyeceğim kadar çok akvaryum sahibi olmuşum. İşi biraz abartmışım. Çocuklarla ilgilenirken zaman içerisinde akvaryum sayısı da kendiliğinden git gide azaldı. Çünkü artık avaryumlara ayıracak zamanım yoktu. Temizliklerini yapamıyordum, sularını değiştiremiyordum. Balıklarla ilgilenemiyordum. Hal böyle olunca sonuç kaçınılmazdı...

Bağlamam

 

Bu kısımda bağlamamı ve acizane müziğe dair paylaşımlarıma yer vermeye çalışacağım...

 

Bağlama sözcüğünün ilk olarak 18. yüzyılda kullanıldığı tahmin edilmektedir. Çalgının adının, sapında bulunan perdelerin ve tellerin bağlanmasından esinlenerek konulduğu düşünülmektedir. Bağlama kısaca; armudu andıran gövde, gödenin üzerine yapıştırılan göğüs ve sap kısımlarından oluşmaktadır. Göğüs kısmında bulunan orta eşik ile sap kısmında bulunan üst eşik üzerine gerilen teller, yine sap kısmında bulunan burgular yardımı ile akort edilmektedir. İlk önceleri kiraz kabuğundan yapılan tezeneler, günümüzde plastikten yapılmaktadır.

 

Bağlamaya saz da denilmektedir ancak bu yanlış bir adlandırmadır. Saz, isim olarak bütün enstrümanların genel adı olarak kullanılan bir sözcüktür. Bağlama, telli sazlar grubunun sadece bir üyesidir, tıpkı keman, gitar, kanun vs. örneklerinde olduğu gibi…

Papağanlarım

 

Bu kısımda papağanlarımın elime ulaştıklarından itibaren zaman içerisindeki gelişimlerini sizlerle paylaşıyor olacağım. 

 

Cennet papağanı Lovebird yaşam süreleri ortalama 10-15 sene olarak bilinmektedir. Oldukça meraklı, sosyal ve gürültücü, uçucu kuşlardır. Günün her saatinde seslerini duymak mümkündür ancak özellikle sabah saatlerinde bu sesler daha da fazladır. Çok aktif papağanlardır, her daim hareketlidirler Kafeslerinden çıkarıldıklarında dikkatle takip edilmeleri gerekir çünkü kemirmeyi ve çiğnemeyi severler.

 

Uçucu bir tür oldukları için kafes boyutları kanatlarını açtıkları zaman rahatça hareket edebileceği büyüklükte ve içinde küçük uçuşlar yapmasına olanak verecek derinlikte, köşeli formlarda olmalıdır. Yuvarlak tip kafeslerden kaçınılmalıdır...

Bonsailerim

 

Japonca saksı anlamına gelen “bon” ve bitki anlamına gelen “sai” kelimelerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuş olan bonsai “saksıdaki ağaç” anlamında kullanılmaktadır. 7-9. yüzyıllarda çinden japonyaya gelmiş olan bonsai sanatı kendine has teknikleri ile saksı içerisindeki minik ağacın budanması ve bodurlaştırılarak yetiştirilmesi sanatıdır.

 

Çinliler tarafından herhangi bir stil değişikliğine gidilmeyen bonsailer, japonlar tarafından yapılan stiller ile klasik bonsai şekillerine kavuşmuştur, bunun yanı sıra batılılar daha fazla estetiğe önem vererek soyut bitki stillerinde uzmanlaşmıştır.

Quadcopterlerim

 

Bu kısımda kullandığım ve incelemesini yapmaya çalıştığım helikopter, multicopter, quadcopter, hexacopter gibi RC hava modellerini sizlerle paylaşacağım. 

 

Yukarıda saydığım tüm multicopter çeşitleri genelde drone diye adlandırılır. Yada ülkemizdeki tabiri ile İHA (İnsansız Hava Aracı)

bottom of page